Hungarian (formal)
2018. Január 18., Csütörtök
Cégvásárlás

Cégvásárlás 
Mire kell figyelni egy cég megvásárlásakor? Miért érdemes megvenni egy már működő céget? Heti cikkünkben e kérdéseket járjuk körül.
Céget venni érdemes, mert múltja van. Éppen ezért megfelelő körültekintés hiányában az ügylet óriási kockázatokat is magában rejthet.

Egy már működő cégbe történő belépéssel sokat nyerhetünk. Szert tehetünk üzleti arculatra, ezen keresztül a piacon való ismertségre, megbízható, állandó vevőkörre és ami ugyancsak lényeges egy cég eredményes működésében: megbízható, már „bevált” beszállítókra, alvállalkozókra, üzleti partnerekre. Egy már évek óta működő cég - az eddig felsoroltakon túl - általában előnyt élvez egy esetleges nagyobb összegű, kedvező hitelfelvétel esetén, vagy a közbeszerzési eljárásokban. Összességében tehát megállapítható, hogy megfelelő körültekintéssel egy jól kiválasztott, stabil cég megvásárlása majdnem kizárólag előnyökkel jár. Mindezeken túlmenően, ha jogilag, pénzügyileg és gazdaságilag nem járjuk körbe a megvásárolandó gazdasági társaságot, súlyos anyagi, felelősségi kérdésekkel nézhetünk szembe.

Az ún. jogi átvilágítás az ügylet szempontjából elsődleges kérdés, s megkerülése súlyos következményekkel járhat, hiszen a hatályos szabályok szerint csak működő cégbe lehet belépni. A jogi átvilágítás során a kiszemelt cég, annak cégbírósági bejegyzésétől kezdődően a megvásárlás időpontjáig teljes „ellenőrzésen” esik át, mely során megvizsgálásra kerül az összes céges irat, szerződés, engedély, stb. illetőleg egyéb folyamatban lévő, a céget érintő eljárás egészen az esetleges peres ügyekkel bezárólag. Az átvilágítás végeztével az átvilágítást végző ún. riportot készít, melyben részletesen leírja a társasággal kapcsolatos észrevételeit.

Felmerül a kérdés, hogy mennyi ideig tart az ún. átvilágítás. Ez több tényezőtől függ. Általánosságban elmondható, hogy egy viszonylag rövid ideje működő, kis volumenű társasággal könnyebb a dolgunk, míg egy hosszabb ideje tevékenykedő nagyobb cég átvilágítása esetenként több hónapot is igénybe vehet.

Ha eldöntöttük, hogy belépünk egy már működő vállalkozásba, és azt magunk működtetjük tovább, elsődlegesen nézzük meg a végső döntés előtt, hogy a kiszemelt vállalkozás milyen területen működik. A céget vásárolni kívánó ügyfelek ezt általában figyelmen kívül hagyják arra hivatkozással, hogy semmiből sem áll a szükséges módosítások mellett a tevékenységi kör újraírása. Ez azonban nem helyes gondolkodásmód, ugyanis ha rátaláltunk egy jól működő vállalkozásra, annak bejáratott tevékenységét - elsősorban a kialakult ügyfélkör megtartása miatt - folytatni kell. Más a helyzet, ha az általunk "kitalált" profilról előzetes piackutatás alapján már szinte biztosan tudjuk, hogy egy más tevékenységet végző cégbe való bevitelt követően a cég továbbra is eredményesen működik majd. Összegezve: fontos lépés a piackutatás. Egy cég megvásárlásával csak akkor juthatunk előnyhöz, ha annak tevékenységére igény van.


Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda munkatársai

 

kockakcsikkal250.gif

kockakcsikkal250.gif

Kamarai hírlevelek

2012-től a Pest Megyei Ügyvédi Kamara képviseletében részt vesz a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala megyei osztályvezetői értekezletein, melyről - munkájuk megkönnyítése érdekében -hírlevél formájában tájékoztatja a megye területén működő kollégáit.

2014. évi hírlevelek

2013. évi hírlevelek

2013. évi hírlevelek

2012. évi hírlevelek


kockakcsikkal250.gif

Irodánk


kockakcsikkal250.gif

Keresés


kockakcsikkal250.gif

Publikációink

Törvényes öröklés
Heti cikkünk még kapcsolódik az öröklés témaköréhez, mégpedig a törvényes öröklés rendjének szabályait ismertetjük, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Bővebben...

kockakcsikkal250.gif

kockakcsikkal250.gif
Ezt a honlapot Pest Megyei Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.