Hungarian (formal)
2016. Június 25., Szombat
A haszonélvezeti jog - 2007.11.15.

A haszonélvezeti jog
Köszönjük eddigi cikkeinkkel kapcsolatos kérdéseiket és észrevételeiket. Cikkeinkben igyekszünk röviden és szakmailag magas színvonalon a mindennapi életben előforduló jogi kérdéseket értelmezni. Változatlanul várjuk leveleiket a Gödöllő, Pf. 112 vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címekre.

Több olvasónk kérte a „haszonélvezeti jog” magyarázatát, melynek lényegét az alábbiakban foglaltuk össze.

A haszonélvezet alapján a haszonélvező az ingatlant birtokolhatja, használhatja és hasznosíthatja, de a fenntartási költségeket köteles fizetni, sőt, az abban keletkezett kárt - ha felelős érte- viselnie kell. Azon kiadások, melyek nem a használttal kapcsolatosan merülnek fel, illetve súlyos kár megelőzését szolgálják, a tulajdonost terhelik. A haszonélvező sem az ingatlant, sem a haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, mivel a haszonélvezet szigorúan személyhez kötött jog, a tulajdonos szempontjából határozott ideig fennálló, maximum a jogosult élete végéig tartó teher, amit a jogosult nem örökíthet tovább. Az ingatlan értékesítésekor a haszonélvezőt a vételárból az illetéktörvényben meghatározott (az életkor növekedésével csökkenő) százalék illet meg, amiért lemondott a haszonélvezeti jogáról, másképpen fogalmazva: nem korlátozta a tulajdonos (eladó) rendelkezési jogát.

Létrejöhet haszonélvezet a törvény erejénél fogva, ez az özvegyi jog. Ez a halál időpontjától a túlélő házastársat (élettárs nem!) az örökhagyó azon vagyona tekintetében haszonélvezetre jogosítja, melyen az hagyaték átadásakor nem ő szerez tulajdont. Az özvegyi jog megszűnik a túlélő házastárs újabb házasságával (élettársi kapcsolat létesítésével nem!).

Alapítható haszonélvezet hatósági határozattal, végrendelettel és szerződéssel. A szerződéses haszonélvezet ingatlan esetében földhivatali bejegyzéssel jön létre, mely eljárásban kötelező a jogi képviselet.

Az özvegyi haszonélvezet kapcsán a törvényes öröklésnél (végintézkedésnél nem!) annyiban bővül a tulajdonosi jogok köre, hogy, ha a felek nem tudnak megállapodni a használatban, akkor kérhető az özvegyi jog korlátozása, megváltása is. A korlátozást csak a leszármazók-, a megváltást bármely örökös és az özvegy is kérheti. A bíróság a házastárs személyes szükségleteinek illetve saját vagyonának felmérése alapján dönt, hogy korlátozható-e, vagy megváltható-e a haszonélvezet. Az özvegyet védő garanciális szabály, hogy az általa használt lakásra kizárt a megváltás! A megváltást a hagyatéki eljárás során kell kérni, ennek hiányában az örökhagyó halálától számított 1 éven belül lehet kezdeményezni. Az özvegyi jog ellentételezéseként az özvegyet akkora örökrész illeti meg, mint az egyik örököst.

Fentiek alapján kijelenthető, hogy a haszonélvezet fennállásáig a tulajdonosi jogok korlátozottak, a haszonélvezet több szempontból is erősebb, mint a tulajdonjog.

 

Dr. Boros Andrea

 

 

Írjon nekünk!

Bármilyen kérdése vagy hozzáfűzni valója van, esetleg problémája merült fel szolgáltatásainkkal kapcsolatban, ha Ön ügyfelünk vagy még nem ügyfelünk, a következő mezőben írja le számunkra, hogy megválaszolhassuk kérdéseit vagy javíthassunk szolgáltatásainkon.*** 

Írja le a  felmerült jogi problémáját és adja meg elérhetőségeit, hogy megoldást tudjunk szolgáltatni az Ön részére!

Kapcsolat
Név (*)
Kitöltendő adat!
Település
Invalid Input
E-mail cí­m (*)
Hibás adat!
Telefonszám (*)
Csak számokat adjon meg!
Üzenet
Invalid Input
Hibás adat
Elküldés
 

(*) Kötelezően kitöltendő mező!

*** Kérdéseikkel összefüggésben felhívjuk figyelmüket arra, hogy az azokra adott válaszok kizárólag a  tájékoztatást szolgálják. Ezek minden esetben a válaszadó egyéni jogi megítélését tükrözik a rendelkezésére álló információk alapján, mely soha nem helyettesíti a teljes tényállás ismeretében nyújtható tanácsadást. Erre tekintettel az értelmezésbeli különbségekért felelősséget az Iroda nem vállal.


Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket,
hogy az ügyvédi iroda 2016.01.29.
napján karbantartás miatt
zárva tart.

Köszönjük megértésüket!

kockakcsikkal250.gif

kockakcsikkal250.gif

Kamarai hírlevelek

2012-től a Pest Megyei Ügyvédi Kamara képviseletében részt vesz a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala megyei osztályvezetői értekezletein, melyről - munkájuk megkönnyítése érdekében -hírlevél formájában tájékoztatja a megye területén működő kollégáit.

2014. évi hírlevelek

2013. évi hírlevelek

2013. évi hírlevelek

2012. évi hírlevelek


kockakcsikkal250.gif

Irodánk


kockakcsikkal250.gif

Keresés


kockakcsikkal250.gif

Publikációink

Röviden...
Az elmúlt időszakban olvasóinktól érkezett olyan kérdésekből válogattunk a héten, amelyek megválaszolása mások számára is tanulságosak lehetnek. Továbbra is várjuk kérdéseiket, észrevételeiket a Pf. 112. illetve a szolgalat@libori.hu címekre.

 

Bővebben...

kockakcsikkal250.gif

kockakcsikkal250.gif
Ezt a honlapot Pest Megyei Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.