Biztosítási jog

Biztosítási jog

Társasági jog

Társasági jog

Munkajog

Munkajog

Családjog

Családjog

Mediáció

Mediáció

Adójog, adótanácsadás

Adójog, adótanácsadás

Ingatlanjog

Ingatlanjog

Üdvözöljük
dr. Boros Andrea ügyvédi iroda honlapján

dr Boros Andrea 2

A dr. Boros Andrea Ügyvédi Irodát névadója 1999-ben a teljeskörű jogi szolgáltatás-nyújtás céljával alapította meg, melynek érdekében fiatal, ambiciózus, egyes jogterületre szakosodott kollégákkal működik együtt.

A komplex megoldásokat igénylő problémákkal több személyből álló munkacsoport foglalkozik, melynek keretében a jogászokon kívül az iroda alkalmazásában álló adószakértő, továbbá kár- és ingatlanszakértő, környezetvédelmi szakértő, valamint pszichológus-szakértő is az ügyfelek rendelkezésére áll.

Az iroda munkatársainak célja az ügyfelek professzionális kiszolgálása, a jogi kérdések gyakorlatias, ügyfélközpontú megközelítése és azok hatékony megoldása, melyhez a személyi feltételeken kívül hozzájárul a(z) 

  • szükség esetén teljes üzleti-, illetve személyes diszkréciót nyújtó 2 db elkülönített 6 fős tárgyaló;
  • 20 fős konferencia terem, (mely lehetővé teszi megbízóink részére, hogy cégeik tárgyalásaikat, prezentációjukat a megfelelő technikai eszközökkel folytassák le, akár az általunk biztosított idegen nyelvű tolmáccsal);
  • konferenciabeszélgetést is lehetővé tevő elektronikus hírközlő eszközök;
  • elektronikus cégeljáráshoz megfelelő technikai háttér (a Cégbíróság 2008. július 1-től már csak ebben a formában fogadja a társaságok beadványait);
  • azonnali tulajdoni lap elérhetőség a „Takarnet” földhivatali információs rendszeren keresztül;
  • „Cash Time” ügyviteli szoftver (mely nemcsak a mi adminisztrációs munkánkat könnyíti meg, de ügyfeleink számára lehetővé teszi a pontos, óradíj szerinti elszámolást);
  • „Céghírek Plusz” – a Cégközlöny adataira épülő adatbázis, melyből a bejegyzett cégek összes adatairól azonnal tájékoztatást kapunk.

Az iroda technikai-, informatikai eszközei és az alkalmazott ügyviteli rendszer lehetővé teszik, hogy valamennyi beérkező, illetve az irodában keletkezett iratot elektronikus formában is tároljunk.

Ügyvédi Irodánk nemcsak Gödöllőn, de a térségben is egyedülálló módon EU-konform, mozgáskorlátozottak részére kialakított, akadálymentesített tárgyalóval és mellékhelyiséggel is rendelkezik.

Nyelvismeret: Angol, német, spanyol, szlovák.

Ügyvédi irodánk valamennyi munkatársa tisztában van azzal a felelősséggel, amit ügyfeleink attól a pillanattól kezdve várnak el tőlünk, amikor ránk bízzák ügyeik intézését, és minket tisztelnek meg bizalmukkal.

Férjemmel közös tulajdonban lévő lakásunkat kívánjuk bérbe adni. Az ingatlan felújításra szorul, ennek költségeit a bérleti díj terhére elszámolhatjuk? A férjem egyéni vállalkozó, lehetséges, hogy csak ő adózzon a bérleti díj után? A felújítás áfáját visszakapjuk?

Kérdései alapvetően a személyi jövedelemadó törvény rendelkezéseit adják meg a választ. A bérletből származó jövedelem után ugyanis személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség áll fenn. A vonatkozó jogszabályi előírás szerint a közös tulajdonban lévő ingatlan esetében a tulajdonostársakat a tulajdoni hányaduk arányában terheli adófizetési kötelezettség, ha a tulajdonostársak ettől eltérően nem rendelkeznek. Amennyiben Ön a hozzájárulását adja ahhoz, hogy a férje kizárólagosan hasznosítsa a vállalkozása keretei között az ingatlant, akár bérbeadás céljára is, akkor lehetőség van arra, hogy az abból származó bevételt és költségeket az egyéni vállalkozásban számolják el. Ebben az esetben lehetőség nyílik a felújítási költségek elszámolására is. Az általános forgalmi adó levonásának a lehetősége speciális esetben áll fenn. A lakóingatlan bérbeadása ugyanis alapesetben „mentes” az áfa alól, azaz a bevétel után nem kell ilyen jogcímen adót fizetni. Lehet azonban választani az „adókötelessé tételt” , amely azt jelenti, hogy a bérleti díjra fel kell számítani az áfát. Ez utóbbi esetben lehetséges ezzel szemben levonni a költségeket terhelő, Önökre áthárított adó összegét, egyébként nem.

Azt hallottam, hogy jövőre csökken az illeték. Igaz ez?

Bizonyos körben igen. A 2010. január 1-től hatályba lépő változások értelmében az ingatlanok vásárlása után fizetendő illeték általános mértéke a mostani tíz százalékról négy százalékra változik.

Nem vagyok jóban a fiammal. A meglévő ingatlanomat ezért végrendeletben az unokámra kívánom hagyni. Az ingatlan értéke kb. 16 000 000 forint. Jól gondolom, hogy az unokámnak ez után nem kell majd illetéket fizetnie, mivel az örökségének értéke nem éri el a húszmillió forintot?

Sajnos nem helyes a gondolatmenete. Az illetékjogszabály ugyanis csak akkor biztosítja ezt a lehetőséget, ha szülő nélküli unokáját a saját háztartásában tartja el, egyéb esetben nem. Alapvetően ugyanis az illetékmentesség az örökhagyó gyermekét, házastársát, szülőjét illeti meg. Minden más esetben az általános szabályok érvényesek.


 

Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda munkatársai

 

 

 

2100 Gödöllő, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 34.

Telefonszám: +36-70-365-5865, +36-70-427-5192, +36-28-413-537

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ügyfélfogadás időpontja:
Hétfőtől – csütörtökig: 9 órától,
lehetőleg telefonon előre egyeztetett időpontban
Pénteken ügyfélfogadás nincs.