Hungarian (formal)
2018. Január 18., Csütörtök
Vagyonadó - 2009.09.07

Távhő - 2009.09.07.
Az elmúlt időszakban több olvasó is azzal a problémával fordult hozzánk, hogy Társasházban lakik és szeretne leválni a TÁVHŐ-ről, és egyedi fűtésrendszerrel helyettesíteni azt. E heti cikkünkben az erre vonatkozó jogi szabályozást kívánjuk röviden bemutatni, hogy egyáltalán van e rá lehetőség.

Az elmúlt időszakban, a médiában is nagy port kavart, hogy a főváros rendeletben tiltotta meg, hogy a felhasználó a TÁVHŐ szolgáltatóval a közüzemi szerződését felmondja. Az Alkotmánybíróság májusban hozott határozatában semmisítette meg a fenti rendeleti intézkedést, így a továbbiakban már Budapesten – és amennyiben van olyan települési önkormányzat ahol szintén bevezettek hasonló tilalmakat ott is - elhárult az akadálya, hogy a fogyasztók bármilyen más műszakilag elfogadott fűtési rendszerre térjenek át, amennyiben az alábbi feltételeket teljesítik.

A Társasházak vonatkozásában amennyiben az egész Társasház szeretne leválni a meglévő rendszerről, úgy első lépésben a távhőszolgáltatóval határozatlan időre kötött közüzemi szerződést kell felmondania. A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény értelmében a megszűnés feltétele, hogy a társasház teljesítsen meghatározott jogszabályi feltételeket. Elsődlegesen a tulajdonostársak legalább 4/5-ének a hozzájárulása, amelyet közgyűlési határozatba foglalnak. A szerződés felmondása nem okozhat jelentős kárt más számára, nem korlátozhatja mások tulajdonosi, használói bérlői jogait. Természetesen a Társasháznak kell viselnie azokat a költségeket, amelyek a felhasználói berendezéseknek a műszaki átalakításával merülnek fel. Továbbá a szerződés felmondását a meglévő rendszer műszaki megoldásának lehetővé kell tennie, és a felmondás nem ütközhet egyéb jogszabályba. Ezeknek a feltételeknek a fenn állásáról a Társasháznak írásban kell nyilatkoznia a szolgáltató felé.

Eltérő esetet képez, amikor nem az egész Társasház, hanem csak az épület valamely része kíván kilépni a közüzemi szolgáltatásból. Erre csak úgy van lehetőség, ha nem a közüzemi szerződés megszüntetését, hanem a módosítását kezdeményezik a szolgáltatónál. Kezdeményezni a Társasháznak és az épületrész tulajdonosának együttesen kell, és itt nem elég a tulajdonostársak 4/5-ének a hozzájárulása, a tulajdonosok 100%-ának kell hozzájárulnia, ráadásul az új fűtési rendszernek a már meglévő felhasználói berendezésektől függetlenül üzemeltethetőnek kell lennie. Emellett a szolgáltatás épületrészi megszüntetése itt sem okozhat jelentős kárt az épület többi tulajdonosa számára.

Összefoglalva a fentieket, jogszabályilag nincs akadálya a TÁVHŐ-ről történő leválásnak.


Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda Munkatársai

 

kockakcsikkal250.gif

kockakcsikkal250.gif

Kamarai hírlevelek

2012-től a Pest Megyei Ügyvédi Kamara képviseletében részt vesz a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala megyei osztályvezetői értekezletein, melyről - munkájuk megkönnyítése érdekében -hírlevél formájában tájékoztatja a megye területén működő kollégáit.

2014. évi hírlevelek

2013. évi hírlevelek

2013. évi hírlevelek

2012. évi hírlevelek


kockakcsikkal250.gif

Irodánk


kockakcsikkal250.gif

Keresés


kockakcsikkal250.gif

Publikációink

Gyorshajtás, és amit a következményekről tudni kell 
A közlekedési szabályszegésekkel kapcsolatban 2008. május 1-jétől hatályos hazánkban az úgynevezett objektív felelősség intézménye.
Nézzük meg, milyen kellemetlen meglepetéseket okozhat, és mennyivel növelheti meg utólag például a nyaralás útiköltségeit egy „tojáshéj nélküli gázpedál”.

 

Bővebben...

kockakcsikkal250.gif

kockakcsikkal250.gif
Ezt a honlapot Pest Megyei Ügyvédi Kamarában bejegyzett Dr. Boros Andrea Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.